България и Виетнам ще работят заедно в IT сектора, енергетиката, ВЕИ

Министрите от двете страни са получили преки задачи

05.06.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
България и Виетнам ще работят заедно в IT сектора, енергетиката, ВЕИ

Стокооборотът между България и Виетнам е незадоволителен, смятат премиерът Бойко Борисов и виетнамският му колега Нгуен Тан Зунг, предаде БТА. Те се договориха за развитие на сътрудничеството в сферите на туризма, IT-сектора, енергетиката, зелените енергии, културата, спорта, образованието. 

На брифинг след разговорите им в рамките на официалното посещение на виетнамския министър-председател, премиерът Борисов отбеляза, че в този смисъл министрите от двете страни са получили преки задачи.

"Има огромна възможност за работа и се надяваме след нашата среща да имаме по-добри резултати." - заяви Борисов. 

"Освен приятелството, което България демонстрира в Европа по признаването на Виетнам за държава с пазарна икономика, за правото й да участва на пазара на Европа, нашата страна оказва подкрепа, за да се спазват международни спогодби, договори, резолюции на ООН по проблемите и напрежението в Източно или в Южнокитайско море." - коментира още българският премиер.

Спорът трябва да бъде разрешен по мирен начин, тъй като "от конфликтите в нашия регион знаем какво следва, когато има подобно напрежение между две силни в момента държави като Китай и Виетнам", допълни още Борисов.

Премиерът отбеляза близкото сътрудничество на България с Виетнам, като припомни, че над 35 000 виетнамци са учили у насот които 5000 са завършили висшето си образование тук. Той посочи и факта, че неговият гост е "майор от армията, воювал с наш "АК", а сега премиер на Виетнам".