САЩ може скоро да заемат позиция в спора между Китай и Виетнам

Алън Дюпон, Lowy Institute for Int. Policy

03.06.2014 | 10:34
САЩ може скоро да заемат позиция в спора между Китай и Виетнам

В интервю за Зеб Екард от студиото на Bloomberg TV в Хонконг, анализаторът на Lowy Institute, Алън Дюпон прогнозира, че САЩ скоро може да се намесят в териториалните спорове между Китай и Виетнам и Китай и Филипините, защото са обвързани с договори.

Въвлечени са в споровете чрез партньорското споразумение с Филипините и чрез американо-японския договор за сигурност.

От изявленията на администрацията на Обама в последните седмици и уикенда, е ясно, че САЩ се готвят да заемат по-ясна позиция спрямо Китай, смята Алън Дюпон.

"Вашингтон гледа на китайските действия като на пример за едностранно поведение - а това противоречи на международното право и американските интереси" - казва анализаторът.

Виетнам се готви да съди Китай заради петролната сонда, съобщи на 30 май министър-председателят Нгуен Тан Зунг.

"Ние сме готови за съдебни действия", заяви Тан в Ханой, цитиран от Bloomberg.

64-годишният Нгуен Тан Зунг направи изявлението четири дни след като виетнамски риболовен кораб потъна след сблъсък с китайски кораб в района около Парацелските острови, където Китай инсталира петролна сонда.

Искът на Виетнам ще последва друга жалба срещу Китай, внесена от Филипините в съда на ООН /Международния съд на ООН, ICJ, в Хага/.

Дпоред Алън Дюпон това е най-добрата възможност на Виетнам, защото е ясно че виетнамците нямат шанс в спора за островите, нито за военна защита на водите около петролната сонда. Това е част от бъдещата тактика на Виетнам - да се оплачат от считаната от тях за незаконна интервенция на Китай в ексклузивната икономическа зона на Виетнам.

Те ще поставят случая пред собствените си закони и международното право. Ще поставят във фокуса на световното внимание действията на Китай.

Идеята е да изложат Китай, да го накарат да промени поведението си.

Но американците могат да направят повече, отколкото правят сега. Доскоро те казваха, че не заемат страна в тези териториални спорове. Основната им цел обаче е свободното корабоплаване. Проблемът за американците е, че с повишаването на това напрежение, те се оказват също въвлечени в него.

Цялото интервю - във видеото.