Китай продължава мерките срещу срива на борсата

През последните седмици акциите в страната поевтиняха с 29%.

06.07.2015 | 12:47 Редактор: Велко Каменов
Китай продължава мерките срещу срива на борсата

Акциите в Китай регистрираха най-големият си 3-седмичен спад от 1992 г. насам. От 12 юни до 3 юли 2015 г. композитният индекс на Шанхайската фондова борса загуби  29% или 2,8 трилиона долара от стойността си. Спадът идва след като в периода преди 12 юни 2015 г. индексът отбеляза ръст от над 150%.

За да се справят със срива и да възстановят доверието на пазара, властите в страната предприеха серия от мерки. Преди около седмица централната банка свали лихвите, след това и правилата за търговията на марж бяха облекчени, а транзакционните разходи – намалени. През уикенда беше приет нов мораториум върху първичните публични предлагания. 28 емисии бяха подготвени, но няма да могат да се осъществят до премахването му.

Група от 21 брокерски компании, начело със Citic Securities, планира да инвестира поне 19,3 милиарда щатски долара във фонд за инвестиции в акции. Още една мярка идва от директорите на 25 взаимни фонда, които са обещали да купуват акции и най-важното – да не ги продават в продължение на поне година.

Подразделение на китайски държавен инвестиционен фонд наскоро инвестира в борсово търгувани фондове на вторичния пазар. Националният пенсионен фонд пък получи разрешение от финансовото министерство да инвестира в акции. И ако всичко това не е достатъчно, Китайската централна банка ще предложи на държавната компания China Securities Finance Corp., даваща маржин заеми, ликвидна подкрепа.

Китайска държавна медия обвинява чуждестранни инвеститори за срива на борсата в страната, но засега данните не предлагат подобни доказателства.