Ердоган превърна в джамия още една византийска църква

Храмът "Хора" е построен през IV в.

07.05.2024 | 09:37 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган превърна в джамия още една византийска църква

Бившата византийска църква "Христос Спасител в Хора" (Карие джамия) вече официално е джамия. Тя беше открита от турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Решението за връщането на статута на джамия на храма беше взето през 2020 г., малко след като и прочутата "Света София" в Истанбул беше превърната от музей в джамия. Въпреки плановете за откриване на църквата "Хора" през октомври 2020 г. решението за продължаване на възстановителните дейности по нея беше внезапно спряно с аргумента, че "подготовката за превръщането ѝ в джамия не е приключила", пише порталът "Грийк рипортър". Според информация на турския вестник "Тюркийе" реставрационните дейности са приключили.

Църквата "Хора" е построена през IV век, а днешната сграда датира предимно от XI - XII век. Тя е известна главно с мозайките и стенописите си от XIV в. Храмът е превърнат в джамия в началото на XVI в., а през 1945 г. е обявен за музей, информира БТА.

Ердоган откри реставрираната сграда вече като джамия чрез телеконферентна връзка от Анкара.

Решенията за връщането на статута на джамии на "Света София" и на "Хора", които са паметници на световното наследство на ЮНЕСКО, бяха критикувани от Гърция и от редица други страни. 

Снимка: БГНЕС

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа