Ердоган: Превръщането на "Света София" в джамия е короната на 2020 г.

Тя е построена през VI век на място, където по-рано се е издигала друга църква

03.01.2021 | 19:42 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган: Превръщането на

В новогодишното си обръщение към нацията държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи противоречивото си според мнозина решение за превръщането на "Света София" в джамия като "короната на 2020 г.", съобщава Greek Reporter.

Макар да призна опустошителното въздействие на пандемията от Ковид-19 в международен план, Ердоган отбеляза, че изтъква постиженията на страната си в лицето на глобалната здравна криза. Акцент в тези постижения според Ердоган е трансформацията на "Света София" от музей в джамия.

"Света София", защитена от ЮНЕСКО като обект на световното наследство, е едно от най-светите места за православното християнство. Тя е построена през VI век на място, където по-рано се е издигала друга църква. Към днешна дата е един от най-добре оцелелите образци на византийската архитектура, информира "Труд".

След падането на Константинопол през 1453 г. "Света София" е превърната в джамия и много от скъпоценните мозайки в обекта са унищожени. Възходът на секуларизма в Турция в началото на ХХ век, оглавяван от Кемал Ататюрк, завършва с превръщането на обекта от джамия в музей.

Решението на Турция да промени статута на културния обект отново се сблъсква с огромна критика в международен план. Мнозина възприемат акта като реверанс към религиозните националисти от страна на турския президент Реджеп Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК