България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превръщането на "Света София" в джамия - леден душ за християнството

У нас граждани ще настояват решението да бъде отменено

24.07.2020 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова

Превръщането на "Света София" в джамия предизвика широко недоволство, което стигна до САЩ, Европа и Русия. Величествената сграда е била православен храм 900 години.

Очаква се по време на молитва мозайките и стенописите там да бъдат покривани с платна. Граждани и общественици в София изразиха своето недоволство и ще го покажат със своеобразен протест в столичната църква "Света София".

Светият Синод у нас също се произнесе, че това не бива да се случва. 

"Не мога да говоря за притеснение, но решението на турското държавно ръководство беше леден душ за цялото християнство. Живеем в 21-ви век. Това не е нова ера на толерантност, разбирателство. Това искат и хората, това заявяват и лидерите, но този акт не кореспондира с тези намерения. Когато се засегнат и религиозни чувства, историческа памет не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството", каза Димитър Иванов от Сердикийски процес за защита на християнството за "България сутрин".

Те ще настояват решението да бъде отменено.

"Това ще бъде едно събиране на българите християни, които не искат музеят "Света София" да започне да действа като джамия. Нашата идея е всеки петък, когато има мюсюлманско богослужение в Истанбул, в 18:00 ч. пред църквата "Света София" да се събираме и да се чува нашият глас. Смятаме, че е нужно да се действа. Първото ни действие е да потърсим среща със Светия Синод, да изложим нашите виждания, ще потърсим среща с всички духовни лидери, ще потърсим контакт с държавните институции", допълни Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години