Тръмп критикува Ердоган за "Света София", не одобрява решението

"Защитата на религиозните свободи е приоритет на външната политика на САЩ", пише Помпео

24.07.2020 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп критикува Ердоган за

Американският президент Доналд Тръмп е изразил своето "силно недоволство" от решението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне бившата базилика "Света София" в джамия, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini, като се позовава на информация на ANA-MPA.

Коментарите са дошли по време на кратка среща между Тръмп и Архиепископ Елпидофор, който посети Белия дом, за да разговаря с вицепрезидента Майк Пенс.

Според информацията Тръмп е изразил притеснението си относно защитата на човешките права и религиозните свободи в Турция. По време на срещата Архиепископ Елпидофор е повдигнал всички ключови въпроси, свързани с Вселенската патриаршия, съобщава "Фокус".

Малко след срещата държавния секретар на САЩ Майк Помпео написа в Twitter, че "Америка стои зад Гръцката православна църква в призивите "Света София" да остане достъпна като източник на вдъхновение за всеки човек от всяка вяра".

"Защитата на религиозните свободи у дома и в чужбина е приоритет на външната политика на САЩ. Ние почитаме вярата и благотворителността на всички 1,5 млн. членове на Гръцката православна църква в САЩ", допълни Помпео.

На свой ред Архиепископ Елпидофор написа в Twitter, че е "благодарен а срещата с президента Тръмп и (Майк) Пенс в Белия дом, по време на която те са обсъдили огромното си недоволство от превръщането на "Света София" в джамия".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
KOK
преди 3 години