Израелската армия започна евакуация на палестинци от Рафах преди офанзивата

Градът осъмна с листовки

06.05.2024 | 19:15 Редактор: Вяра Димова

Израелските въоръжени сили започнаха да евакуират палестински мирни граждани от Рафах преди офанзивата в града, за която предупредиха, че ще започнат. На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху отново отхвърли международния натиск за спиране на войната в Ивицата Газа.

Град Рафах осъмна с листовки, пуснати от израелската армия. Военните съобщиха, че ще евакуират около 100 000 души и ще ги пренасочат към Хан Юнис.

Според ООН, около 1,200 млн. жители на Газа са потърсили убежище в Рафах, повечето от които са разселени след израелското настъпление в другите части на анклава.  

Поисканата евакуация идва след ракетна атака, която уби четирима израелски войници близо до контролно-пропускателния пункт Керем Шалом. Военното крило на ''Хамас'' пое отговорност за удара. Това се случва на фона на поредните провалени преговори между Израел и "Хамас" в Кайро. Израелският премиер отхвърли опитите на редица държави да спрат войната в Газа в реч по повод Деня в памет на жертвите на Холокоста.

"Преди 80 години, по време на Холокоста, евреите са били тотално беззащитни. Никоя нация не ни се притече на помощ. Днес ние се изправяме отново срещу врагове, които са решени да ни унищожат. Казвам на световните лидери: Никакъв натиск, никакво решение на международен форум няма да спре Израел да се защити. Ако Израел бъде принуден да остане сам, той ще остане сам", заяви той.

Седем месеца след началото на офанзивата срещу "Хамас" Израел твърди, че победата е невъзможна без операция в Рафах, където според него се укриват хиляди бойци на групировката.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС