Нетаняху: Израел е готов на временен мир с "Хамас", но ще постигне целите на войната

Неговите коментари идват на фона на многохилядни протести

05.05.2024 | 15:00 Редактор: Беатрис Младжова
Нетаняху: Израел е готов на временен мир с

Израел е готов на временен мир с "Хамас", твърди министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

"Израел е готов да сключи временно примирие с "Хамас" в замяна на освобождаването на заложниците, но няма да се откаже от постигането на всички цели на войната, включително пълното премахване на военния и политически потенциал на "Хамас", заяви той. 

Неговите коментари идват на фона на многохилядни протести с искане Нетаняху да осигури прекратяване на огъня в ивицата Газа и да позволи връщането на израелските заложници, държани от "Хамас".

"Израел беше и остава готов да сключи сделка за пауза в битките за освобождаване на нашите заложници. Това направихме, когато освободихме 124 заложници и се върнахме да се бием. И това е, което сме готови да направим сега. През последните няколко седмици работихме денонощно, за да сключим споразумение, което да върне отвлечените", коментира премиерът във видео обръщение към нацията.

Нетаняху разкритикува публикации в пресата, които обвиняват израелската страна за предотвратяване на сделката, като подчерта, че "подобни публикации само вредят на преговорния процес и добавят страдание към семействата на заложниците", съобщи "Фокус".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС