Германия прие законопроект, който улеснява смяната на името и пола

Ще влезе в сила на 1 ноември

12.04.2024 | 22:10 Редактор: Толя Стоянова
Германия прие законопроект, който улеснява смяната на името и пола

Германските депутати одобриха законодателство, което ще улесни транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят името и пола си в официалните си документи, предаде Асошиейтед прес. Законът за самоопределение е една от няколкото социални реформи, обещани от либералното коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц и ще влезе в сила на 1 ноември.

Германия, която е страната в ЕС с най-многобройно население, последва няколко други страни, които също приеха подобни закони. Долната камара на парламента одобри законопроекта с 374 гласа "за" срещу 251 "против" и 11 "въздържал се". Приетото законодателство ще позволява на пълнолетните хора да променят собственото име и пола си по документи в службата по вписванията без допълнителни формалности. Те ще трябва да подадат известие в службата три месеца преди промяната.

Законът, който в момента е сила, изисква физическите лица, които искат да сменят пола си, записан в официалните документи, първо да получат оценки от двама експерти "достатъчно добре запознати със специфичните проблеми на транссексуализма", а след това и съдебно решение. Този закон е приет преди около 40 години и оттогава германският върховен съд е отменил някои от разпоредбите му, изискващи хората да се разведат, да бъдат стерилизирани и да се положат на операция за смяна на пола.

Новите правила ще позволят на непълнолетните на 14 и повече години да променят името и юридическия си пол с одобрението на своите родители или настойници. Ако те не са съгласни, юношите ще могат да поискат от семеен съд да позволи промяната. В случаите на деца под 14 години родителите или настойниците им ще трябва да подават заявления в службата по вписванията от тяхно име, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Ужас! Имало и " юридически пол" вече. А родителите на непълнолетни от тяхно име подават декларации????? Непълнолетният не знае къде се намира, но е много важно родителите да може да му сменят пола. ????? Европа полудя, ама наистина. Новини като тази отявлено прокарват подобна пропаганда и у нас. Ето, видите ли, в Германия се сменя пол с декларация! Бъдете "модерни европейци" и в " изостаналата" България и го въведете и тук! Това ли е идеята? Сигнализирай за неуместен коментар