Тайланд узаконява еднополовите съюзи

Законопроектът трябва да премине за гласуване в Сената и да бъде одобрен от краля

27.03.2024 | 10:33 Редактор: Тодор Петров
Тайланд узаконява еднополовите съюзи

Парламентът на Тайланд прие днес на последно четене законопроект за равенство между половете, с което монархията се доближава до това да се превърне в едва третата територия в Азия, в която са узаконени еднополовите съюзи, предаде Ройтерс. Законопроектът сега трябва да премине за гласуване в Сената и да бъде одобрен от краля, преди да стане закон. 

Той бе подкрепен от всички основни партии в Тайланд и бе приет от 400 от присъстващите 415 депутати, като 10 гласуваха "против".

Приемането на законопроекта бележи значителна стъпка към затвърждаване на позицията на Тайланд като едно от най-либералните общества в Азия по въпросите на ЛГБТ общността, в което откритостта и свободолюбието съжителстват с традиционните и консервативни будистки ценности.

Тайланд отдавна е притегателна сила за еднополовите двойки от цял свят с оживената си ЛГБТ социална сцена за местни жители и чужденци, както и с целенасочени кампании за привличане на ЛГБТ посетители.

Законопроектът може да влезе в сила в рамките на 120 дни след одобрението му от краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн. Тайланд ще последва Тайван и Непал и ще се превърне в едно от първите места в Азия, което да узакони еднополовите съюзи, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС