Байдън прекратява преследването на Джулиан Асанж?

Австралия има ключова роля в казуса

11.04.2024 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Байдън прекратява преследването на Джулиан Асанж?

Администрацията на Байдън обмисля дали да прекрати дългогодишното преследване на Джулиан Асанж. Основателят на "Уикилийкс" в момента се бори за екстрадиция от Обединеното кралство след дългогодишно задържане там, съобщи "Индипендънт".

Миналия месец долната камара на австралийския парламент гласува за одобряване на мярка, с която официално призовава САЩ да прекратят делото срещу Асанж. САЩ разглеждат "Уикилийкс" като "враждебна недържавна разузнавателна структура", която е помогнала на Русия да се намеси в изборите през 2016 г. от името на бившия президент Доналд Тръмп.

По време на срещата си с японския премиер Фумио Кишида, американският президент Байдън заяви, че обмисля искането, предаде БГНЕС.

Обвиненията, пред които е изправен роденият в Австралия компютърен хакер, са свързани с работата му с американския войник Челси Манинг. През 2019 г. федерално голямо жури обвини Асанж в 18 нарушения на американските закони, включително Закона за шпионажа и Закона за компютърните измами и злоупотреби.

Снимка: БГНЕС