Израел забранява "Ал Джазира" в страната

Законопроектът е приет със 70 гласа "за" и 10 "против"

01.04.2024 | 20:32 Редактор: Беатрис Младжова
Израел забранява

Израелският парламент прие законопроект, който дава на висшите министри правото да забранят излъчването на новинарския канал "Ал Джазира" в Израел - стъпка, която премиерът Бенямин Нетаняху е готов да предприеме. Този закон, приет със 70 гласа "за" и 10 "против", дава право да се забрани излъчването на съдържание от чуждестранни канали, но също така позволява затварянето на техни офиси в Израел.

Нетаняху обеща да предприеме "незабавни действия" за закриване на "Ал Джазира" в Израел, след като законът бъде приет.

През януари Израел заяви, че журналист от "Ал Джазира" и сътрудник на свободна практика, убити при въздушен удар в Газа, са "терористични агенти". През следващия месец той заяви, че друг журналист на канала, ранен при отделен удар, е "заместник-командир на рота" в "Хамас".

Законопроектът, който позволява на длъжностните лица да спират чуждестранни медии, за които се смята, че вредят на националната сигурност, вече премина първата парламентарна пречка миналия месец, припомня БГНЕС.

От партията "Ликуд" на Нетаняху съобщиха, че той е поискал "да се увери, че законът за закриване на "Ал Джазира" ще бъде одобрен тази вечер" в израелския парламент - Кнесета.

Ръководителят на бюрото на "Ал Джазира" в палестинската територия, Ваел ал-Дахдух, също беше ранен - при израелски удар през декември, при който загина оператор на мрежата. 

Снимка: БГНЕС