Десетки хиляди поискаха оставката на Нетаняху, той набързо охлади мераците им

Определят демонстрацията като най-масовата от началото на войната в Газа

01.04.2024 | 13:26 Редактор: Беатрис Младжова

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу премиера Бенямин Нетаняху, се събраха пред сградата на парламента в Ерусалим. Демонстрацията беше определена като най-масовата от началото на войната в Газа. 

Протестиращите се събраха пред Кнесета на Израел и настояха за незабавно сключване на споразумение за освобождаване на заложниците, както и за провеждането на предсрочни избори. Демонстрантите блокираха улици в централната част на града. Полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне.

"Призовавам Нетаняху да си отиде у дома и да ни остави на мира, за да можем да ръководим страната ни и някой друг да върне сина ми Матан и всички останали заложници", заяви протестираща жена.

Нетаняху отхвърли искането на протестиращите да си подаде оставката. Според него предсрочни избори биха били от полза само на движението "Хамас". 

"Всеки, който твърди, че аз не правя всичко възможно, за да върна заложниците у дома, греши и подвежда. Всеки, който знае истината и продължава да разпространява тези лъжи, причинява ненужна мъка на семействата на заложниците", коментира премиерът на Израел.

Танкове и превозни средства на израелската армия напуснаха пределите на болница "Ал Шифа", която окупираха преди две седмици. Здравното министерство на "Хамас" заяви, че е намерило десетки загинали след изтеглянето на военните. Според Световната здравна организация 21 пациенти са загубили живота си по време на окупацията.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС