Ердоган призна поражението си на изборите в Турция - рухна ли империята му?

Стигна се до няколко жертви и ранени около вота

01.04.2024 | 13:15 Редактор: Толя Стоянова

Тежко поражение за президента Ердоган и неговата "Партия на справедливостта и развитието" на местните избори в Турция. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия доминира в мегаполисите Истанбул и Анкара, както и в повече от половината по-малки общини в страната.

Милиони избиратели попариха надеждите на президента Ердоган да си върне Истанбул и Анкара, които загуби през 2019 г. На митинг в турската столица той призна поражението си.

"Изборите не са край, а по-скоро повратна точка за нашия съюз. Турските граждани отправиха послание към нас. Ако сме направили грешка, ще я поправим", каза Ердоган.

Основният опонент на Ердоган в бъдещата президентска битка - кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, отпразнува победата си. Той печели с преднина от повече от 1 милион гласа пред бившия министър от партията на Ердоган - Мурат Курум.

"Истанбул направи историческо съобщение на правителството. Империята, ръководена от един човек, приключи", заяви Имамоглу.

Досегашният кмет на Анкара Мансур Яваш получи подкрепата на близо 60% от избирателите.

"Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха, въпреки реките от клевети, които се изляха върху нас. Ще повторя това, което казах и през 2019 г. - това не е победа, защото това не е война. Ние ще продължим да служим на Анкара и на народа", обеща Яваш.

Вотът бе белязан от сблъсъци, като в Диарбекир и Бурса се стигна до жертви и ранени. А празненствата след изборната победа на опозицията в Денизли бяха помрачени от нелеп инцидент. Под тежестта на излезлите да ликуват хора се срути балкона на партийната централа в града. Един човек почина, а седем са хоспитализирани.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС