Ердоган: Тези избори са повратна точка, а не край, демокрацията спечели

Турският народ даде своето послание на политиците, заяви турският президент

01.04.2024 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Ердоган: Тези избори са повратна точка, а не край, демокрацията спечели

В първата си реч след проведените на 31 март общински избори, президентът на Турция Реджеп Ердоган, председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), видя победа на демокрацията.

Обръщайки се към тълпата, събрала се пред централата на партията ПСР в столицата Анкара, Ердоган заяви, че народът е проявил волята си на изборите, без да срещне никакви ограничения, и че това е голяма победа за турската демокрация. 

"Победителят на тези избори е демокрацията, волята на нацията, независимо от политическите възгледи на избирателите. Приключихме изборите на 31 март със зрялост, подходяща за нашата демокрация. Нямаше инциденти, които да засенчат изборите. Но станахме свидетели на слуги на една сепаратистка организация, които използваха натиск и обиди към гражданите в източната и югоизточната част на страната", каза той, визирайки групировка ПКК. 

"Благодарение на здравия разум на нашите граждани турската демокрация отново доказа своята зрялост. Изборите са най-критичните дни на демокрациите и хората изразяват своя избор чрез бюлетини", посочи Ердоган. 

Президентът определи 31 март като "повратна точка, а не край". 

"Турският народ даде своето послание на политиците. Победителят на тези избори е цяла Турция. Победителят е демокрацията. Ние платихме висока цена в името на нея", каза той и акцентира върху "прегръдката" на нацията, като благодари на гражданите, независимо от техните политически възгледи. 

От друга страна, Ердоган призна, че не са успели да постигнат желания резултат, особено девет месеца след парламентарните и парламентарните избори, на които Партията на справедливостта и развитието излезе победител, съобщи БГНЕС.

"През целия ни политически живот ние вървяхме с нашия народ. Не признаваме нито една власт над волята на нацията. Никога не сме се отказвали да одобряваме волята на нацията", заяви той.

"Висшият избирателен съвет (YSK) ще обяви официалните резултати през следващите дни. Като партия ПСР ще оцени резултатите и ще се заемем със самокритика. Резултатите показват, че сме загубили инерция. Ще обсъдим причината за този спад. Ще открием проблемите и ще предприемем необходимите мерки", увери президентът на Турция.

Снимка: БГНЕС