Местни избори в Турция: Опозицията смая Ердоган с историческа победа

Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47%

01.04.2024 | 07:37 Редактор: Деси Николова
Местни избори в Турция: Опозицията смая Ердоган с историческа победа

Турската опозиция води на местните избори според неокончателните резултати от преброяването на гласовете. Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Избирателната активност е била 73,95 процента.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа след при преброени 96 на сто от бюлетините.

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата на НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

Според предварителните неофициални данни редица от кандидатите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите. Милиони граждани в Анкара снощи започнаха да празнуват победата на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия. 

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в района на кметството на Анкара. Хората развяваха турски флагове и флагове на НРП, както и на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до малките часове на денонощието цели семейства с малки деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под съпровод на тъпани, информира БТА.

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата партия трябва да се подложи на "самокритика". Той добави, че партията му и неговият алианс не са постигнали желания резултат от проведените вчера местни избори. В реч пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му.

Снимка: БГНЕС