Ердоган: Резултатите от изборите ще бъдат стъпка към ново начало

Местният вот е белязан от напрежение, бой, ранени и дори жертви

31.03.2024 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Ключови избори в Турция, белязани от сблъсъци. Двама души загинаха при инциденти в Диарбекир и Бурса по време на местния вот. Политически разногласия са в основата на конфликтите, прераснали в сбивания и стрелба. На предишните избори партията на Ердоган изгуби по-големите градове и днес погледите са насочени към Истанбул, Анкара и Измир.

Рекорден брой от 49 кандидати се състезават за кметския стол в турския мегаполис. След като упражни правото си на глас, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днешните избори са много важни за турската демокрация.

"След парламентарните и президентските избори през миналата година, днес нашите граждани гласуват за местни органи на властта. Два изборни периода един след друг са изморителни за гласоподавателите, но вярвам, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов период за развитието на нашата страна", каза Ердоган.

Управляващата партия на справедливостта и развитието изгуби големите градове Истанбул, Анкара и Измир преди 5 години. Сега кандидатът, подкрепен от Ердоган - Мурат Курум, има тежката задача да победи сегашния градоначалник Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. И двамата претенденти гласуваха със семействата си. 

"Днес за нас е много специален ден. Синът ми Семих гласува за първи път. Днешният ден е тест за 5-годишната ни работа досега и за бъдещето на мегаполиса на Турция", коментира Имамоглу.

"Дадохме своя глас. Надяваме се, че ще преживеем голям празник на демокрацията. Днес в Истанбул ще вземем решение за бъдещето на Истанбул и нашите деца", смята Мурат Курум.

А местният вот е белязан от напрежение, бой, ранени и дори жертви. Двама души загинаха при сбивания на политически противници. Десетки са ранени. Гражданите влезли в пререкание заради избора на местен кмет и започнали да се замерват с камъни, пръти и лопати.

Местите медии съобщават и за стрелба по екип на "Анадолската агенция", дошъл да отрази конфликта. В западния окръг Бурса един местен жител е бил убит, а двама души, включително тригодишно дете, са ранени при друг отново политически конфликт.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС