България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ердоган губи ключови градове след изборите, това е исторически успех за опозицията

Народнорепубликанската партия направи много добро представяне, заяви Мариян Карагьозов

01.04.2024 | 11:26 Редактор: Деси Николова

Драматични избори в Турция - голямата борба за кметските постове в Истанбул и Анкара приключи с ясните резултати, че Ердоган губи там.

"Опозицията направи много добро представяне, защото спечели около 44% от гласовете в национален мащаб. Тя взе петте най-големи града в страната, не само тези четири, които контролираше до момента от 2019 година насам, но спечели и Бурса, където "Партията на справедливостта и развитието" има голяма подкрепа. Това е исторически успех за турската опозиция, тъй като Народнорепубликанската партия не е имала такъв резултат от 1977 година, когато Бюлент Еджевит премества партията наляво от центъра", заяви международният анализатор Мариян Карагьозов в студиото на "България сутрин".

Началото на изборите в Турция бе белязано от доста голямо напрежение. Стигна се дори до убити и ранени в Диарбекир и Бурса. По думите на Карагьозов този тип сблъсъци не са нещо нетипично за турската държава.

"На повечето турски избори ставаме свидетели на сбивания, а понякога и на въоръжени инциденти. Те нямат толкова общо с изборите, колкото с общите страсти в обществото. Много често в югоизточните райони кланови или други вражди ескалират точно по време на изборите, тъй като обикновено различните родове или различните семейства подкрепят различни кандидати и сблъсъкът е чисто локален", каза Карагьозов за Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че Истанбул е градът, който най-често привлича хората. 20% от населението живее именно в този град, а бюджетът му е близо 16 млрд. долара. Гостът е на мнение, че който контролира Истанбул, има възможност да оказва влияние върху цяла Турция.

"Промяна вече има. Опозицията навлезе в райони, които до момента бяха контролирани от управляващата партия. 65% от турците в момента ще бъдат управлявани от кметове от опозицията. Тези райони, които опозицията контролира, произвеждат около 80% от брутното богатство от продукт на страната", посочи международният анализатор.

Според него българите, които пътуват до Турция, няма да забележат коренна промяна след местните избори.

Гледайте целия разговор във видеото.