До какво ще доведат дръзките украински атаки и ще използва ли Путин ядрено оръжие?

Войната става все по-ожесточена и от двете страни

13.03.2024 | 13:50 Редактор: Беатрис Младжова

Вълна от руски атаки тази нощ причини нови жертви в Украйна. Четирима души са убити, а десетки ранени след удар в град Кривой рог – родното място на украинския президент Володимир Зеленски. Шестима са в тежко състояние, сред тях и две деца. Най-малко двама са загиналите при атаки с дронове и бомби в източните Сумска и Донецка област. 

Украйна също става все по-дръзка в нападенията си с дронове на руска територия. Страната атакува с дронове за втора поредна вечер. Причинени са щети на газопровод и на електропреносната мрежа в Белгородска област. Само над Воронежка област са били свалени над 30 дрона. 

В Рязанска област е предизвикан пожар на територията на нефтозавод, като там има и ранени хора. На руската противовъздушна отбрана се е наложило да сваля и дрон, насочен към петролна рафинерия в Ленинградска област. 

Руското министерство на отбраната заяви снощи, че военни и служители по сигурността са убили над 230 бойци и са осуетили опита за проникване на въоръжени групи от руснаци, противници на президента Путин в региони до границата с Украйна. Самият Путин отново заяви, че страната му е готова за ядрена война, но добави, че засега никой не бърза за такава.

"Ако американски военни влязат в Украйна, то Русия ще ги счита за интервенционисти. А ако САЩ извършат ядрен опит, Русия може да направи същото. Русия е готова  - от военно-технологична гледна точка - за ядрена война, но засега никой не бърза с това. В САЩ има достатъчно специалисти и в областта на стратегическа сдържаност. Затова не мисля, че тук нещата са се втурнали към ядрена конфронтация, но ние сме готови и за това", заяви руският президент.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС