България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Войната между Русия и Украйна се ожесточава, Киев атакува все по-дръзко

"Възможно е да се направи опит за рестарт на преговорите", смята журналистът Григори Недялков

13.03.2024 | 12:17 Редактор: Вяра Димова

"Непрекъснати са руските атаки. Украйна става все по-дръзка с нейните нападения с дронове. Равносметката: четирима убити, десетки ранени след удар по Кривой рог, ранени са 47 - сред тях и деца, най-малко двама души са загинали в Сумска и Донецка област. Руснаците пуснаха бомба и в Мирноград в Донецка област, има ранени и загинали. Има жертви и в резултат на удар на руски дрон по жилищен блок в Сумска област", каза журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин", обобщавайки военната ситуация.

Впечатление прави дързостта, с която украинците все по-сериозно атакуват на украинска територия, обърна внимание той.

"И тази нощ са били предприети нови нападения с дронове. За втора поредна вечер. Нанесени са щети на газопровод и на електропреносната мрежа в Белгородска област. Удари има и във Воронежка област. Свалени са над 30 дрона. Сериозни щети и в голяма петролна рафинерия. Появиха се в публичното пространство имена на съставени от руснаци формирования - "Свобода за Русия", "Руски доброволчески кораб", "Сибирски батальон", каза Недялков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът отбеляза, че още снощи руското министерство на отбраната е признало за 234 убити бойци при осуетяването на проникване от Украйна в руски гранични райони.

"Това издава, че става въпрос за сериозни сблъсъци и от едната, и от другата страна. Дори да приемем, че има елемент на пропаганда, то автоматично предполага мащабен военен сблъсък. Прави впечатление и развитието на технологичните способности на Киев, неща, за които говори и Зеленски. Той спомена, че страната му вече е способна да изпраща дронове на далечно разстояние", посочи Недялков.

На фона на атаките се появи информация от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който заяви, че е важно да се обмисли мир в Украйна.

"Нещата се ожесточават, включително и от украинска страна. Възможно е да се направи опит за рестарт на преговорите", изрази мнение Недялков.

Той анализира и изказването на Владимир Путин, че Русия е готова за ядрена война.

"Русия е готова, казва той, от технологична точка. Не за първи път той демонстрира това. Всичко това няма как да не се свързва и със задаващите се избори в Русия, на които се очаква да бъде утвърден Владимир Путин за следващ мандат като президент", каза журналистът.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.