"Терем" и Украинската компания за военнозащитна продукция подписаха меморандум в Киев

Подкрепяме предприетите от ЕС стъпки за увеличаване на натиска върху Русия, заяви премиерът Денков

26.02.2024 | 19:29 Редактор: Деси Николова

С благодарности към правителството и към всички българи започна разговора премиерът на Украйна Денис Шмигал. Той изрази признателност за военната помощ, за подкрепата в борбата с агресора, включително чрез налагане на санкции, и особено за приютените бежанци от войната. 

От своя страна, премиерът акад. Николай Денков  благодари на украинския народ и лидерите му, че са показали на света какво означава да воюваш за идеали. 

"Важно е да вкараме в двустранните ни разговори и темата за правосъдието, защото трябва да е ясно, че през 21 век всеки агресор ще получи международен отпор", заяви премиерът на България.

Двамата премиери се обединиха около тезата, че Русия и нейното ръководство носят единствената отговорност за тази война, за извършените тежки престъпления срещу човечеството и за нейните глобални икономически последици. И призоваха да се търси отговорност.

В Киев Николай Денков и Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна. Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество "Терем" и Украинската компания за военнозащитна продукция.

"Искам да изкажа огромното си уважение към работата и реформите, които правителството Ви извършва в условията на ужасяваща война", обърна се акад. Денков към Денис Шмигал и увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

"Подкрепяме предприетите от ЕС стъпки за увеличаване на натиска върху Русия, за да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата съвместно с други държави за създаването на международен механизъм за компенсиране на жертвите на руската агресия", заяви акад. Денков. 

А украинският премиер Шмигал изтъкна, че днес Украйна и България са направили още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения.

"Ще се борим заедно срещу руската агресия. България има лидерска позиция в прилагане на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възстановяването", заяви Денис Шмигал.

Министерствата на правосъдието на България и Украйна имат готовност за активно сътрудничество и в контекста на създадената международна Коалиция за подпомагане на завръщането на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия. Страната ни остава активно ангажирана с Формулата за мир на Украйна, като съпредседател в изпълнението на точка 8 "Екологична сигурност" и участник в точки 2 "Продоволствена сигурност", 3 "Енергийна сигурност" и 7 "Възстановяване на справедливостта".

България ще подкрепя Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в ЕС и НАТО и има готовност да сподели своя опит и експертиза по преговорния процес с Европейския съюз и в осъществяването на необходимите реформи при подготовката за членство в Алианса.

Двете страни продължават и сътрудничеството си за възстановяването на сигурността в Черноморския регион. София ще е домакин на Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се проведе през април 2024 г. България и Украйна ще продължат и съвместните си усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност и осигуряването на транзитни коридори за износ на украински селскостопански продукти.

В разговора между Денков и Шмигал акцент беше поставен и върху военно-техническо сътрудничество, задълбочаването на връзките в енергийния сектор и реализирането на двустранни проекти и инициативи в областта на опазването на околната среда.

"Оставаме ангажирани с процесите на възстановяване на Украйна и съпричастни с  усилията на Вашето правителство и на целия украинския народ", заяви в заключение министър-председателят Николай Денков.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца