От началото на януари: Иран е предоставил на Русия 400 балистични ракети

Очакват се още пратки

22.02.2024 | 16:53 Редактор: Толя Стоянова
От началото на януари: Иран е предоставил на Русия 400 балистични ракети

Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя. Става въпрос за около 400 ракети, включително от фамилията балистични оръжия с малък обсег Fateh-110, като например Zolfaghar, съобщи The Times of Israel. Подобна ракета може да поразява цели на разстояние между 300 и 700 километра.

Доставките са започнали в началото на януари, след като сделката е била финализирана по време на срещи в края на миналата година между ирански и руски военни и служители по сигурността, които са се състояли в Техеран и Москва. Ирански военен служител каза, че са извършени най-малко 4 доставки на ракети и че през следващите седмици ще има още. Той отказва да предостави повече подробности, пояснява БГНЕС.

Друг високопоставен ирански служител съобщи, че някои от ракетите са били изпратени в Русия с кораб през Каспийско море, а други са били транспортирани със самолет.

"Ще има още пратки. Няма причина да ги крием. Позволено ни е да изнасяме оръжия за всяка държава, която желаем", казва вторият ирански служител.

Снимка: БГНЕС