Путин: Русия продължава да навлиза в Украйна след успехите си в Авдеевка

Всяка от страните в конфликта твърди, че другата е претърпяла тежки загуби

20.02.2024 | 21:28 Редактор: Деси Николова
Путин: Русия продължава да навлиза в Украйна след успехите си в Авдеевка

Руският президент Владимир Путин заяви, че руските войски ще продължат да навлизат в Украйна, за да надградят успехите си на бойното поле след падането на Авдеевка, откъдето според него украинските войски са били принудени да бягат в хаос, предаде Ройтерс.

Градът, който някога е имал население от 32 000 души, беше превзет от руските войски в събота, което е най-голямата победа на Путин на бойното поле от превземането на град Бахмут през май 2023 г.

Днес Путин каза, че украинската заповед за изтегляне от града е била огласена, след като украинските войски вече са започнали да бягат в хаос. Той подчерта, че всички пленени украински военнослужещи трябва да се ползват с правата си съгласно международните конвенции за военнопленниците.

"Що се отнася до цялостната ситуация в Авдеевка, това е абсолютен успех, поздравявам ви. Той трябва да бъде надграждан", каза  Путин на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл.

"Това развитие трябва да бъде добре подготвено, осигурено с личен състав, оръжие, оборудване и боеприпаси", каза Путин. "Може да изглежда очевидно, но въпреки това ви обръщам внимание на това", допълни той.

Украйна заяви, че е изтеглила войниците си, за да ги спаси от пълно обкръжаване след месеци на ожесточени боеве. Украинските военни заявиха, че е имало жертви, но че ситуацията се е стабилизирала след отстъплението, предаде БТА.

Всяка от страните в конфликта твърди, че другата е претърпяла тежки загуби, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Русия ще продължи до Берлин ако е нужно Сигнализирай за неуместен коментар