Украйна разкри колко ракети и колко дрона е изстреляла Русия от началото на войната

Москва контролира почти една пета от украинската територия

22.02.2024 | 15:31 Редактор: Толя Стоянова
Украйна разкри колко ракети и колко дрона е изстреляла Русия от началото на войната

Русия е изстреляла повече от 8 000 ракети и 4 630 дрона по цели в Украйна от началото на военната си интервенция преди две години, заяви говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат, цитиран от Ройтерс. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 3605 от безпилотните самолети.

Инат отбеляза, че малки мобилни екипи от ловци на дронове свалят повечето от безпилотните летателни апарати, изстреляни срещу Украйна, включително произведените в Иран Shahed, и техният успех е висок. При последната нощна атака 8 от 10 изстреляни от Русия дрона са свалени над четири украински региона.

По думите на Игнат, Русия е приоритизирала цели като селскостопански съоръжения, пристанищна инфраструктура, производство на оръжия, петролния и газовия сектор тази зима - промяна в тактиката, след като се съсредоточи основно върху енергийната система миналата зима, причинявайки дълги прекъсвания на тока за милиони хора. Русия твърди, че стреля само по военни цели, но призна, че е насочена към енергийна инфраструктура.

След две години война Москва контролира почти една пета от украинската територия, включително полуостров Крим, който анексира през 2014 г., въпреки че фронтовите линии до голяма степен са в застой през последните 14 месеца.

Отбраната на Украйна беше подсилена чрез доставки на модерни системи за противовъздушна отбрана от западни съюзници, включително американските Patriot. Игнат не предостави общи цифри за тази помощ. Украинските официални лица са казвали многократно, че се нуждаят от повече оръжия от чужбина, за да подкрепят военните си усилия, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС