ООН поиска разследване на израелски злоупотреби с палестински жени и момичета

Израел реагира остро и отхвърли "подлите и неоснователни твърдения"

19.02.2024 | 21:26 Редактор: Вяра Димова
ООН поиска разследване на израелски злоупотреби с палестински жени и момичета

Експерти на ООН по правата на човека призоваха за независимо разследване на предполагаемите израелски злоупотреби с палестински жени и момичета, включително убийства, изнасилвания и сексуални посегателства, предаде АФП. Изявлението на седемте независими експерти на ООН предизвика гневна реакция от страна на Израел, който отхвърли "подлите и неоснователни твърдения".

Експертите изразиха тревога от "достоверните твърдения за ужасяващи нарушения на правата на човека", насочени срещу жени и момичета в Ивицата Газа и Западния бряг.

Те се позовават на съобщения за жени и момичета, за които се твърди, че са "произволно екзекутирани в Газа, често заедно с членове на семейството, включително техните деца".

"Шокирани сме от съобщенията за умишлено набелязване на мишени и извънсъдебни убийства на палестински жени и деца на местата, където са потърсили убежище, или докато са бягали", заявиха те, цитирани от БГНЕС.

Независимите експерти, които се назначават от Съвета на ООН по правата на човека, но не представляват ООН, посочиха също така "произволното задържане на стотици палестински жени и момичета", включително правозащитници, журналисти и хуманитарни работници. Те заявиха, че много от задържаните са били подложени на "нечовешко и унизително отношение", включително жестоки побои и отказ на менструални тампони, храна и лекарства.

Те изразиха особена тревога от съобщенията за "множество форми на сексуално насилие", включително съобщения за изнасилвания на поне две задържани жени, докато други са били "събличани голи и претърсвани от мъже офицери от израелската армия".

Според официални израелски данни, нападението на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел е довело до смъртта на около 1160 души в Израел, предимно цивилни. По данни на здравното министерство на управляваната от "Хамас" територия, при нападението на Израел срещу Газа са загинали повече от 29 000 души, предимно жени и деца.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
...
преди 2 месеца