Тагарев: България е сред страните в НАТО с рекорден бюджет за отбрана

18 от съюзниците заделят за защита 2% от БВП

15.02.2024 | 13:30 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: България е сред страните в НАТО с рекорден бюджет за отбрана

България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана.  Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев от Брюксел, където участва в в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

В своето изказване министър Тодор Тагарев подчерта, че всички мерки за повишаване на отбранителния капацитет в рамките на DPAP са от съществено значение.

"Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство, всестранното осигуряване и помощта за Украйна остава ключово за избягване на дублиране на усилията, постигане на допълняемост и ефективно използване на националните и общите ресурси", изтъкна министърът на отбраната.

По време на заседанието той заяви, че на национално ниво страната полага усилия за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, разработила е Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и вече надвишава 2% от БВП за отбрана. 

Съюзниците се обединиха около мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да продължават да инвестират повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че подкрепата за Украйна е пример за реално трансатлантическо споделяне на отговорностите на практика. Министрите на отбраната обсъдиха още прилагането на Плана за действие в отбранителното производство (DPAP), който цели увеличаване на отбранителното производство, подобряване на оперативната съвместимост и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Те потвърдиха необходимостта от повишаване на производствения капацитет на отбранителната индустрия. 

По време на заседанието министър Тагарев подчерта, че страната ни продължава да разглежда  възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна - както военна, така и хуманитарна, в рамките на националните възможности.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация за войната в Украйна, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е в интерес на тяхната собствена сигурност. Провеждането на заседанието на Съвета НАТО-Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нападение срещу Украйна е важен сигнал за продължаващата подкрепа на Алианса за Украйна.

В Брюксел министър Тагарев проведе двустранни срещи с министри на отбраната на съюзнически държави и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на които бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон.

Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
2 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 месеца
"фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен" .... Еми някои управляващи мислят за своя си народ, а не за "онея от посолството", където да отиват парите им ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
No comment
преди 2 месеца
Тихо, " блатен червей" и " крепостен ***" такъв. Е. Дайнов Сигнализирай за неуместен коментар