Йенс Столнберг: Няма непосредствена военна заплаха срещу Алианса

Необходимо е ускоряване на производството на боеприпаси, заяви генералният секретар на НАТО

15.02.2024 | 18:17 Редактор: Деси Николова
Йенс Столнберг: Няма непосредствена военна заплаха срещу Алианса

"Не можем да приемаме мира за даденост, но не отчитаме непосредствена военна заплаха срещу Алианса", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след края на заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел.

"Ускоряваме подготовката на отбранителните планове и разширяването на възможностите за военно производство. Има необходимост от инвестиции и сме на прав път", добави той.

"Тази година европейските съюзници ще инвестират общо 380 милиарда долара в отбрана и за първи път това е равно на две на сто от общия им БВП. Към края на годината европейските съюзници и Канада заедно ще са вложили 600 милиарда долара допълнително в отбранителни способности, откакто през 2014 г. бе приета целта за военните разходи", посочи Столтенберг. Отбелязваме исторически напредък, обобщи той.

По думите му е необходимо ускоряване на производството на боеприпаси заради войната в Украйна", което ще даде възможност за разкриване на нови работни места.

Група държави от НАТО обявиха, че ще доставят 1 млн. дрона на украинските сили, 20 съюзници ще създадат коалиция за разминиране в Украйна. Общо 99 на сто от военната помощ за Украйна се предоставя от държави в НАТО. САЩ са осигурили на Украйна 75 млрд. долара военна, хуманитарна и финансова помощ. Държавите от НАТО общо са предоставили на Киев над 100 милиарда долара, съобщи Столтенберг.

Той приветства съвместната мисия на България, Румъния и Турция за разминиране в района на Черно море. По неговите думи това помага на Украйна да нанася удари по руския флот и отново да изнася зърно по море. Конвенцията от Монтрьо предвижда, че навлизането в Черно море е невъзможно за военни кораби, това важи и за Русия, добави той, попитан защо повече съюзници не се присъединят с миночистачи към тристранната съюзническа мисия.

"Победа на Путин в Украйна ще бъде предизвикателство за нас и послание към авторитарните лидери, включително за президента (на Китай) Си Цзинпин, че с военна сила получават това, което са поискали. Събитията в Украйна може утре да се повторят в Тайван", предупреди той.

"Украйна е по-близо до присъединяване към алианса откогато и да било, покана за присъединяване ще има, когато има единодушие между съюзниците и при изпълнение на условията. Приближаваме все повече този момент", каза Столтенберг. Той сравни случая на Украйна с присъединяването на Финландия и Швеция, чиито кандидатури бяха одобрени няколко месеца, след като бяха подадени.

"Националната сигурност на САЩ се нуждае от силна НАТО. Критиките в САЩ не са точно срещу НАТО, а срещу съюзниците, които не харчат достатъчно за НАТО. В продължение на години това беше така, но нещата наистина се промениха", настоя Столтенберг, предаде БТА.

Генералният секретар съобщи, че днес е било прието решение за създаване съвместно с Украйна аналитичен център в Полша за извличане на поуки от войната и подготовка на бойци. По неговите думи се очаква политическото решение по този въпрос да бъде утвърдено до края на годината.

Снимка: БГНЕС