Камерън определи България като високо ценен съюзник в НАТО

Британският външен министър акцентира върху отбранителния потенциал по целия Източен фланг на НАТО

14.02.2024 | 17:27 Редактор: Деси Николова
Камерън определи България като високо ценен съюзник в НАТО

На 14 февруари 2024 г. в Министерството на отбраната се проведе среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев с министърa на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън. В разговорите взеха участие началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, както и Н. Пр. Роб Диксън извънреден и пълномощен посланик на Негово Британско Величество в България.

Срещата се осъществи в рамките на поредица от срещи на британския министър с българското правителството при неговото първо посещение в България след заемането на този пост. 

Основни теми на разговорите бяха двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и последните развития около войната на Русия в Украйна, помощта на двете държави за украинската страна и рисковете, и заплахите за сигурността в Европа, както и възможните усилия за противодействие на съюзно ниво. 

В светлината на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса, които ще бъдат обсъдени на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Лорд Камерън даде висока оценка на двустранните отношения в областта на отбраната, като подчерта подкрепата на Обединеното кралство за Република България - високо ценен съюзник в НАТО. Той акцентира върху особената загриженост на Обединеното кралство относно войната в Украйна и категоричната подкрепа на мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал по целия Източен фланг на НАТО. 

Снимка: Министерство на отбраната