Знакова визита на Камерън: Какво ни каза в действителност британският външен министър?

Подкрепата ни за Украйна ще продължи колкото е необходимо, подчерта Мария Габриел

14.02.2024 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

Знакова визита на британския външен министър Дейвид Камерън в България. Той заяви, че "Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност в борбата с тази агресия". Той благодари на България за подкрепата в борбата с нелегалната миграция. 

Визитата на лорд Камерън започна със среща с колегата му външен министър на България Мария Габриел и с премиера Николай Денков. Тримата обсъдиха актуалните общи теми на двете държави.

"Това е ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да осигурим всички. Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е миграцията. Проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние, не толкова от гледна точка на количеството мигранти, което имаме у нас, а от това, че се оказахме потърпевши от проблемите, които срещат големите европейски държави", каза премиерът Денков.

Камерън смята, че проблемът с миграцията и проблемите с нея стават все по-видими. Той благодари на България за съдействието по въпроса.

"Виждаме как мигрантите прекосяват Ламанша с малки лодки и напоследък това е абсолютно видимо. Ние получаваме помощ от българските си колеги да се спре вносът на лодките и на двигателите за лодките", добави той.

България и Обединеното кралство запазват общата си позиция спрямо войната в Украйна.

"Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна. Тя е финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа. Тази подкрепа ще продължи толкова, колкото е необходимо", подчерта Габриел.

"Призовавам американския конгрес, който днес ще гласува пакет от мерки – това е изключително важно и за американската сигурност. Целият свят гледа какво ще стане днес в Конгреса", изтъкна Камерън.

Освен геополитическите теми, лорд Камерън обърна внимание и на вътрешнополитическия дневен ред на България. Коментира го от позицията на политик, управлявал в британския вариант на "сглобка". 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Габриел да не отиде да помогне на Украйна лично накрая? Лъже на поразия и си позволява да говори от името на България . Нека обясни кой я назначи въобще и защо я привикват всякакви марионетки на СИФ като Камерън?Мисли си, че богоизбрана, ама не е точно така . Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Пак давидовци.... евреи! сащ и англия са сатани и трябва да бъдат унищожени! Сигнализирай за неуместен коментар