Гръцките земеделци затварят границата с РСМ - ще се разберат ли с Мицотакис?

Протестиращите окупираха сградата на администрацията на гръцката област Западна Македония

15.02.2024 | 11:27 Редактор: Толя Стоянова
Гръцките земеделци затварят границата с РСМ - ще се разберат ли с Мицотакис?

Протестиращи земеделци окупираха сградата на администрацията на гръцката област Западна Македония в град Козани, съобщи АНА-МПА. Фермерите не са допуснали служителите да влязат. Късно снощи протестиращи блокираха и митницата в град Кастория, Северна Гърция.

Планирано е поредното затваряне на границата на Гърция със Северна Македония за товарни автомобили. в 12:00 часа край Лариса е насрочено общогръцко събрание на протестиращите, на което те трябва да вземат решения по предложените от премиера Кириакос Мицотакис облекчения по отношение на цената на електроенергията за земеделците, както и за авансово възстановяване на част от акциза върху горивата.

Според информации в гръцките медии обаче настроенията сред земеделците са по-скоро, че предложенията на правителството не решават техните проблеми. Очаква се фермерите да решат да организират голям протест с трактори в столицата Атина, но все още не е ясно, ако бъде взето подобно решение, дали това ще стане през уикенда или следващата седмица, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС