Фермерите в Гърция имат 9 искания, тракторите са готови да нахлуят в Атина

Правителството не е готово на много отстъпки, за да не последват протести и от други сектори

09.02.2024 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева
Фермерите в Гърция имат 9 искания, тракторите са готови да нахлуят в Атина

Среща на гръцките фермери с министър председателя Кириакос Мицотакис. Правителството и фермерите се отдадоха на неформална игра на покер, за да уточнят всички подробности около срещата, която двете страни ще проведат и която се очаква да се проведе във вторник. Разбира се, целта е да се преодолее разликата и да се спрат препятствията.

Затова продължават да се водят преговори между двете страни и целта е веднага да се уточнят както бройката, така и кой ще присъства на срещата. Характерно е, че през целия четвъртък имаше срещи на фермерите, за да решат кой да участва, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Окончателното решение се очаква да бъде взето днес, така че правителството да има ясна представа срещу кого ще се изправи на масата за диалог. От страна на правителството не се дават подробности какво може да постави Кириакос Мицотакис на масата за преговори, за да смекчи реакциите им.

Големият проблем на фермерите е цената на продукцията. Правителството обаче не може да даде много, защото ако го направи, това ще отвори апетита на други социални групи. 

В същото време фермерите изпратиха меморандум до кабинета на министър-председателя, в който има и девет искания. Всички имаха общ знаменател, намаляването на производствените разходи.

Сред мерките, за които те призовават за намаляване на производствените разходи, са: институционализирането на необлагаемия петрол в селските райони, таван от 7 цента/Kwh в земеделския поток субсидиране на средства, консумативи и фуражи с премахване на ДДС. Мерки и контрол за спиране на "погърчването" на растителни, животински и пчелни продукти от други страни. 

Освен това фермерите заявиха, че няма да отстъпят, ако не бъдат изпълнени всичките им искания. Предупреждават с по-голяма мобилизация и с идване в Атина с тракторите. 

Снимка: БГНЕС