Гръцките фермери са недоволни от предложенията на Мицотакис

Тези, които имат данъчни задължения, ще плащат по-скъп ток

13.02.2024 | 16:00 Редактор: Толя Стоянова
Гръцките фермери са недоволни от предложенията на Мицотакис

Приключиха преговорите между фермерите и премиера Кириакос Мицотакис в Гърция. Първите реакции сочат, че много от исканията на протестиращите не са изпълнени. Очаква се реакция на фермерските съюзи в страната. Протестиращите поискаха таван на цената на тока от 7 евроцента за киловатчас, докато правителството им предложи схема с по-ниски цени и то само за следващите две години, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Тези, които имат данъчни задължения, ще плащат по-скъп ток. Връщането на акциза на горивата ще става за по-кратко време, а ще се водят преговори за допълнително финансиране за горивата от следващата година. Фермерите са недоволни, че няма поет ангажимент да се въведе строг закон срещу търговците за нелегалния внос на аграрни продукти от чужбина, които на местния пазар се продават като гръцки. Фермерите не получиха подкрепа и в искането за пълни обезщетения при природни бедствия.

Първите коментари на земеделците след приключване на преговорите са, че с "аспирин не се лекуват тежки болести". Започват съвещания на фермерските съюзи по места, където ще решат дали ще продължат протестите или ще приемат предложението на премиера.

Снимка: БГНЕС