Фермерите в Гърция: Мерките на Мицотакис са подигравка, ще протестираме докрай

Връщането на ДДС върху дизеловото гориво ще бъде удължено до 2024 г.

03.02.2024 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Фермерите в Гърция: Мерките на Мицотакис са подигравка, ще протестираме докрай

Гръцките фермери, които вчера се събраха с тракторите си на международния панаир в Солун, където се провежда изложението Agrotica, след изявленията направени по-рано от трибуната на парламента от Кириакос Мицотакис, казаха,  че "тези мерки са подигравка".

Според тях мерките, които са чули, не са задоволителни и засягат най-вече колегите им от Тесалия, които се сблъскаха със сериозни проблеми след есенните природни бедствия. Техни колеги от Тесалия казват, че изявленията на премиера са подигравка. Фермери от Халкидики казват, че мерките за борба с цените на горивата са "капка в морето", а фермери от Солун подчертават, че чутото е подигравка, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Очаква се фермерите да направят още една среща, за да решат какво да правят по-нататък.
В знак на протест те започнаха символична блокада.

"Фермерският въпрос не допуска разногласия, а изисква консенсус", каза Кириакос Мицотакис, започвайки речта си в парламента, отговаряйки на настоятелен въпрос на лидера на новата левица Алексис Харицис като част от "Премиерски час".

"Правителството не влезе в парламента заради вашия въпрос за решаване на остри проблеми, възникнали след опустошителното наводнение "Даниел". За трети път говоря тук по този въпрос и е редно да говорим за рехабилитация на засегнатите хора и Тесалия след бедствието", каза той по-рано от трибуната на парламента.

Премиерът на Гърция обяви, че възстановяването на ДДС върху дизеловото гориво ще бъде удължено до 2024 г. Говорейки за фермерите, той каза, че миналия вторник са били изплатени компенсации от 25,3 милиона, като още 43 милиона евро са отпуснати от Европейския земеделски резерв. 

По отношение на държавната помощ Мицотакис посочи: Първо трябва да се установи размерът на щетите. Посочете ми тесалиец, който отговаря на условията и не е получил обезщетение.

Снимка: БГНЕС