Водни струи и сълзотворен газ срещу фермери с яйца и горящи бали пред ЕП в Брюксел

Производители твърдят, че са "задушени" от данъци, зелени политики и нелоялна конкуренция от чужбина

02.02.2024 | 14:02 Редактор: Толя Стоянова

Пожари и безредици в Брюксел на протестите на фермерите, които продължиха и през цялата нощ. Към сградата на Европарламента отново полетяха яйца. Земеделците твърдят, че са "задушени" от данъци, зелени политики и нелоялна конкуренция от чужбина. Протестиращите палиха огньове, предизвикаха и пожари. Опитаха се и да преминат през бариерите пред Европарламента. Полицията ги отблъсна с водни струи и сълзотворен газ. Съборена и опожарена беше статуята на британски индустриалец от паметника на площад "Люксембург" пред парламента.

Над 1 000 бяха тракторите, задръстили главните пътни артерии в столицата на Белгия. В демонстрациите, освен местни земеделци, се включиха фермери и от Италия, Португалия, Испания и други европейски страни.

"Всеки месец Европейската комисия ни налага някаква промяна, нещо ново в законите и правилата. И това трябва да спре. Така не можем повече. Други, трети страни, не спазват същите правила като за фермерите в Европейския съюз", коментира представителят на испански фермери Хосе Мария Кастиля.

В опит да успокои протестиращите Европейската комисия предложи временно премахване на някои екологични изисквания, както и защитен механизъм за вноса на селскостопански продукти от Украйна. 

Обстановката в белгийската столица вече не е така напрегната, но много от фермерите обвиняват евроинституциите и лидерите от общността, че са игнорирали вчерашния протест. Затова се заричат, че демонстрациите ще продължат.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС