България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Българското земеделие е болно, европейската политика е на сламени крачета"

Войната в Украйна удари пряко селскостопанските сектори, коментираха Цветан Цеков, Атанас Атанасов и Калин Иванов

02.02.2024 | 09:31 Редактор: Толя Стоянова

Драстичен срив при цените на земеделските продукти през третото тримесечие на 2023 г. Това показват данните на "Евростат". Протести на фермерите пламнаха като огнище и обхванаха Европейския съюз. На много места сме свидетели и на блокада на пътища с тежка техника.

"Надяваме се държавата да прояви здрав разум и да си влезе в своите функции, тъй като още през ноември ние ги предупредихме, че ще има сериозен проблем. С решение на Европейската комисия помощта за Украйна беше продължена до юни месец 2024 г. Това е вече трета година, в която има такава помощ", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Атанас Атанасов от Федерация на развъдните организации в говедовъдството заяви, че ако е нужно, протестите могат да продължат и две седмици.

"Без тези пари няма как да бъдем задоволени. Исканията в Аграрната камара са свързани със законодателни промени", уточни Атанасов.

По думите на Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари предвидените средства за сектора са незначителни.

"Секторът е със страшно много разходи и много малко приходи. Тези суми няма да компенсират нищо. Нашите проблеми трябва да се решат с политики. Искаме създаване на борси. Борихме се за дигитализиране на лозарския регистър, сега остава да започне да функционира. Всяка година с по 10% намаляват винените лозя в България. Войната в Украйна ни удари пряко. Щетите са много големи. Има хиляди тонове необрана продукция по лозовите масиви", коментира Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Цеков българското земеделие е болно, а това, което се случи с войната в Украйна, е върха на пирамидата.

"Вижда се и че европейската политика е на сламени крачета, които вече се клатят. Ние сме солидарни с нашите украински колеги, но не сме съгласни с това българското земеделие да претърпява такива изключително сериозни щети. От Украйна в Европа влиза продукция, която е на много ниска себестойност. Това нарушава целия пазарен механизъм. Търпим индиректни и директни вреди. Вече не може да изнасяме нашата продукция, тъй като не можем да продаваме. В рамките на три години загубихме следно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат на сериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите", добави Цеков.

По думите на Атанасов модулната ставка е необходима. По този начин се обединяват средни и малки производители.

"За украинската помощ искаме запазване на нивата от миналата година. Искаме половината от сумата да бъде раздадена като помощи на земеделските производители. Двата най-засегнати сектора за 2022 г. и 2023 г. са млякото и зърнопроизводството. Секторите плодове, зеленчуци и животновъдство са болните деца на нашето земеделие", коментира Атанасов.

"Тези свръхпечалби не ги видяхме. Доказахме, че цените на производител не са мръднали. В рамките на три години не сме повишили цените си, в същото време имаме - около 70-80% повишаване на разходите. Ако няма решения, ще се протестира, докато се намерят решения. Нашата политика е българското земеделие, запазването на българското производство. Искаме българското земеделие да бъде върнато, българската нация да се храни с български продукти, да бъде запазена нашата земя", подчерта Цеков.

Атанасов заяви, че протестиращите няма да се приберат, докато тези въпроси не се сложат на масата.

Гледайте целия разговор във видеото.