Мицотакис ще обяви новите мерки в защита на земеделците

Фермерите, животновъдите, пчеларите и рибарите са изправени пред изключително сложна среда на несигурност

02.02.2024 | 10:50 Редактор: Толя Стоянова
Мицотакис ще обяви новите мерки в защита на земеделците

Премиерът Кириакос Мицотакис ще обяви новите мерки в защита на земеделците в парламента след масовите протести в цялата страна. Високи производствени разходи, ниски изкупни цени, спекулации от индустриалци и големи търговци, липса на защита на производствения, растителния и животинския капитал, намаляване на субсидиите в резултат на прилагането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), както и неуспехите и пропуските на правителството изведоха фермерите от цяла Гърция на обща стачка

Фермерите, животновъдите, пчеларите, рибарите са изправени пред изключително сложна среда на несигурност и трудности, която се засилва от последиците от климатичната криза, с появата на наводнения и горски пожари, явления, които извадиха на повърхността провала на държавната машина да отговаря на обстоятелствата, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Неслучайно всички искания на земеделците в страната, включително местни и специфични проблеми, имат един знаменател: да оцелеят достойно. Гневът на фермерите в Гърция, както и в цяла Европа, стана още по-изострен, тъй като натрупаните проблеми, към които бяха добавени енергийната криза, пандемията от коронавирус, войната в Украйна и високите разходи за живот продължават. Всичко това се отразява както на производството, така и на доходите на земеделците, животновъдите, пчеларите и рибарите.

Не е случайно, че по това време в Европа се провежда общо селско въстание, чиито основни искания са приблизително еднакви във всички страни: облекчаване на екологичните правила на новия ΚΑΠ, защита от растящи цени и евтин внос. В Гърция обаче селските жители имат много повече причини да влязат в релсите. Фермерите се чувстват като слабо звено в политиката на откровена подигравка с тях: те постоянно чуват красиви и велики думи, но в резултат на това доходите им намаляват толкова много, че самата жизнеспособност на фермите им става съмнителна.

Това е лесно да се види, като се погледне темпът на спад във фермите, производството и добитъка през последните години. Тази година обаче възелът беше завързан: само преди няколко дни правителството се сети, че ΕΛΓΑ съществува. Правителството отстранява бившия президент на OPECPE заради грешките му и го заменя. Но тези грешки не бяха коригирани. Фермерите все още не са получили допълнителни плащания. Що се отнася до жертвите в Тесалия, въпреки оправданията и обещанията, много месеци по-късно те все още чакат светлината в края на тунела.

Снимка: БГНЕС