Мицотакис сменя министри в правителството си - кой си отива и кой остава

Рокадите са целенасочени и с коригиращи ходове

03.01.2024 | 20:15 Редактор: Вяра Димова
Мицотакис сменя министри в правителството си - кой си отива и кой остава

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис продължи да променя правителството си, като направи - както казват източници от двореца "Максимос", "някои целенасочени коригиращи ходове", съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както беше обявено днес следобед от правителствения говорител Павлос Маринакис, Адонис Георгиадис напуска Министерството на труда и се връща в Министерството на здравеопазването на мястото на Михалис Хрисохоидис, който отново поема поста - 5-и пореден - в политическата си кариера Министерството на защитата на гражданите, наследявайки Янис Ойконому.

Андреас Николакопулос поема длъжността заместник-министър. Освен това  Павлос Маринакис е повишен в заместник-министър вместо министър-председател, като същевременно запазва задълженията си на правителствен представител. Той заема мястото на Макис Воридис, който е изключен поради несъгласието си относно брака на еднополовите двойки. Домна Михайлиду поема Министерството на труда, а позицията ѝ на заместник-министър на образованието се поема  от Йоана Литриви.

Ето и съобщението на правителствения говорител Павлос Маринакис:

"След решение на министър-председателя Кириакос Мицотакис се обявяват следните промени в състава на правителството:

Министерство на защитата на гражданите
Министър: Михалис Хрисохоидис
Заместник-министър: Андреас Николакопулос

Министър на здравеопазването: Адонис Георгиадис

Министерство на труда и социалното осигуряване
Министър: Домна Mихайлиду

Министерство на образованието, религиозните въпроси и спорта
Заместник-министър: Йоана Литриви

Заместник-министър на министър-председателя и правителствен представител: Павлос Маринакис".

Клетвата пред президента на републиката Катерина Сакеларопулу ще се състои в четвъртък. Преструктурирането на министрите се дължи основно на отстраняването на Министъра на защитата на гражданите Янис Иконому. В последно време министър председателят Кириакос Мицотакис забелязваше, че нещо не вървеше в това министерство. В Гърция се увеличи престъпността и насилието. Това единствения министър от правителството, който си отива в къщи. Всички останали министри са пречистени да оглавяват други министерства. 

Снимка: БГНЕС