Фермерите от цялата страна са в протестна готовност

Получили са покана за среща с премиера в неделя - 4 февруари

03.02.2024 | 09:55 Редактор: Тодор Петров
Фермерите от цялата страна са в протестна готовност

Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството не отговори на исканията им. Те са получили покана за среща с премиера и представители на правителството за неделя - 4 февруари, от 15 часа, съобщиха за "Фокус" от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Преди дни българските фермери обявиха готовност за ефективни протестни действия от 6 февруари вторник, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Около това се обединяват членовете на БАК в декларация.

"Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им", пише в декларацията, разпространена от Българската аграрна камара.

"Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година", се казва още в декларацията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR