Срив при цените на земеделските продукти, производителите ни са с много разходи

Земеделците искат модулна ставка

02.02.2024 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

Драстичен срив при цените на земеделските продукти в края на миналата година показват данните на "Евростат". А протестите на фермерите обхванаха Европейския съюз. У нас представители на сектора са категорични - "земеделието ни е болно, а европейската политика е на сламени крачета". Ще се стигне ли у нас до пътни блокади?

В неделя държавата решава може ли да осигури исканите от зърнопроизводителите 500 млн. лв. за сектора. С решение на Европейската комисия помощта за Украйна беше продължена до юни месец 2024 г.

"Надяваме се държавата да прояви здрав разум и да си влезе в своите функции, тъй като още през ноември ние ги предупредихме, че ще има сериозен проблем", коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Атанас Атанасов от Федерацията на развъдните организации в говедовъдството заяви, че ако е нужно, протестите могат да продължат и две седмици, а предвидените средства за сектора са незначителни.

"Без тези пари няма как да бъдем задоволени. Исканията в Аграрната камара са свързани със законодателни промени", подчерта той.

"Секторът е със страшно много разходи и много малко приходи. Нашите проблеми трябва да се решат с политики. Искаме създаване на борси", коментира Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари.

Според Цеков българското земеделие е болно, а това, което се случи с войната в Украйна, е върхът на пирамидата: "В рамките на три години загубихме средно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат насериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите".

Земеделците искат модулна ставка. Вярват, че така ще се обединяват средни и малки производители.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС