Блинкен след срещата с Нетаняху: Все още има надежда за примирие в Газа

Републиканците в Сената са блокирали пакетния законопроект за помощ за Израел и Украйна

08.02.2024 | 08:20 Редактор: Вяра Димова
Блинкен след срещата с Нетаняху: Все още има надежда за примирие в Газа

Продължават усилията на посредници от САЩ, Катар и Египет да постигнат примирие между Израел и палестинската групировка "Хамас". Американският държавен секретар, който е на петата си обиколка в Близкия изток от началото на конфликта в Ивицата Газа, заяви, че все още има надежда за сделка.

Антъни Блинкен каза след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че постигането на споразумение за освобождаване на заложниците в Ивицата Газа все още е възможно.

"Независимо че в отговора на "Хамас" има някои откровено неприемливи положения, той дава простор за постигане на споразумение", посочи държавният секретар. 

По-рано Нетаняху отхвърли предложените от "Хамас" условия за прекратяване на огъня и заяви, че "пълната победа" на Израел над палестинската групировка е възможна до месеци. Той беше категоричен, че приемането на "странните", по думите му, искания на палестинската ислямистка групировка за прекратяване на огъня, няма да доведат до връщането на заложниците, предаде БНР.

Предложението на "Хамас" предвижда примирие за 4 месеца и половина, което да доведе до приключване на войната. Планът, който включва три етапа, беше представен чрез катарски и египетски посредници. В него се предвижда и размяна на израелските заложници за палестински затворници.

Нетаняху потвърди също, че на израелските сили е наредено да се подготвят да действат в град "Рафах", в южната част на Ивицата Газа, където десетки хиляди палестинци са избягали, за да се спасят от боевете.

Днес в Кайро се очаква да има нов кръг от преговори за постигане на мирно решение в палестинския анклав, съобщи египетски източник. Междувременно агенциите съобщиха, че републиканците в американския Сенат са блокирали пакетния законопроект за помощ за Израел и Украйна. По-рано те настояха парите за конфликтите в чужбина да бъдат обвързани с помощта за укрепването на южната граница.

Снимка: БГНЕС