С големи отсъствия и слаби очаквания започна срещата на върха за мир в Кайро

Пожарът в Близкия изток ще има последствия на много нива

21.10.2023 | 12:45 Редактор: Вяра Димова
С големи отсъствия и слаби очаквания започна срещата на върха за мир в Кайро

С големи отсъствия и слаби очаквания започна срещата на върха за мир в Кайро, Египет, в разгара на кризата в Газа. Погледите на световната общност са насочени към Кайро за извънредната среща на върха за мир, която се провежда по инициатива на президента Сиси. Срещата идва на фона на нарастващите опасения от по-широка война в Близкия изток. Конфликтът продължава да бушува след терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел и ответните действия на Тел Авив в Газа са първият реален опит на световната общност за деескалация на военните действия, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Очевидно е отсъствието на лидерите на "великите сили" и участието им в най-добрия случай чрез техните външни министри. Това намалява очакванията за това какво може да постигне тази среща на върха. Друг елемент, който свежда до минимум шансовете за намиране на решение на войната между "Хамас" и Израел, е, че досега САЩ не са потвърдили участието си, Израел е отказал да участва, а Иран, който играе важна роля в по-широкия регион на Близкия изток, не е "поканен".

Що се отнася до Китай и Русия, те ще бъдат представени от по-нисши  управляващи на изпълнителната власт, а Германия, Великобритания и вероятно Франция, също няма да бъдат представени от Шолц, Сунак и Макрон. Беше казано, че инициативата за свикване на срещата на върха принадлежи на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Той  е този, който създава повечето проблеми с продължаващите бомбардировки в Газа и евакуацията на Ивицата към Синай, която Израел иска и настоява палестинците да направят.

От началото на военните действия на 7 октомври с нападението на "Хамас" срещу Израел правителството в Тел Авив често изразява намерението си да евакуира Газа.

То вече постави няколко ултиматума, с които поиска от палестинците да се преместят на юг от Ивицата Газа, за да се пристъпи към сухопътната операция, за която много се говори, но която все още, по различни причини, не е започнала. Няколко анализатори смятат, че истинският план на Израел е да засели палестинците в Синай, като раздели Газа на северна и южна част, за да бъде по-лесно да се справи с "Хамас" и други ислямски въоръжени групировки.

Идеята за заселване на палестинци на Синайския полуостров е на дневен ред още от 50-те години на миналия век. Дебатът понякога се разгаря, а понякога затихва, но често е в основните дневни редове на закритите заседания.

Какво ще поиска Сиси?

Това беше споменато от него в сряда, когато  заяви, че египтяните ще се противопоставят на всяко принудително преместване на палестинци в Синай, като добави, че подобна стъпка ще превърне Египетския полуостров в база за нападения срещу Израел. Освен това, в случая с Палестинската автономия, подобен ход би довел до установяване на израелско военно присъствие в региона. Този дебат понякога се разгаря, а понякога затихва, но често е в основния дневен ред на закритите заседания.

Както става ясно, със свикването на срещата на върха Сиси иска, от една страна, да даде ясно да се разбере, че не може да приеме бежанци от Газа в Синай, защото това би предизвикало политическа нестабилност в страната му, която е с население от почти 100 милиона души и вече е под надзора на МВФ и във финансова криза.

В този контекст Сиси би могъл да поиска някаква насрещна престация, за да предостави "гостоприемство" за известно време, но не за дълго и не преди 10-12 декември 2023 г., когато ще се проведат изборите в Арабска република Египет.

Eдин от факторите, който ще бъде катализатор за резултата от срещата на върха, ще бъде дали Израел ще започне сухопътната си операция в Газа преди или по време на срещата на върха. 

Освен гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, на призива на египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси до снощи се отзоваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Палестинската автономияq Антонио Гутериш и други. Някои държави ще бъдат представени от своите външни министри. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също ще присъства на конференцията.

Кириакос Мицотакис ще предаде в Кайро позициите на Гърция и на ЕС относно събитията в Близкия изток. Гърция осъжда терористичните нападения на "Хамас" срещу Израел и признава правото на Израел на самозащита в съответствие с международното право.

Очаква се министър-председателят да потвърди необходимостта от защита на цивилното население в ивицата Газа и от отваряне на коридор за незабавна доставка на хуманитарна помощ за Газа, за да се избегне хуманитарна криза. Очаква се Мицотакис да спомене и трагичните последици, които хуманитарната и бежанската криза би имала както за страните от региона, като Египет и Йордания, които ще понесат огромна тежест, така и за Европейския съюз като цяло.

Гърция винаги е подкрепяла двудържавното решение на палестинския въпрос в рамките на съответните резолюции на ООН и международното право, а според правителствени източници с присъствието си в Египет, министър-председателят се стреми да подчертае, че Гърция е стълб на стабилността в региона, надежден и честен събеседник за страните от региона и че същевременно спазва стратегическите си съюзи.

Днес в Кайро лидерите са изправени пред едно много трудно уравнение. Дали то ще бъде решено и до каква степен, е големият въпрос. Цялата международна общност следи развитието на събитията със затаен дъх, като се има предвид, че пожарът в Близкия изток ще има последствия на много нива.

Гръцкото правителство се подготвя за всички възможни варианти.

-На икономическия фронт то работи по план Б с нови мерки за подпомагане на уязвимите граждани, ако и когато цената на петрола се покачи, което ще помете всичко по пътя си и допълнително ще раздуе инфлационното цунами.

-На миграционния фронт акцентът е поставен върху стриктното управление на границите. Ако обаче се стигне до масово изселване на палестинци, като Египет е основната врата, ще бъде много трудно да се спрат потоците.

-Съществува и загриженост относно риска от терористични атаки, като гръцката полиция и Националната разузнавателна служба са в постоянен контакт и тясно сътрудничество с всички служби за сигурност на европейските държави.

Снимка: БГНЕС