Гърция може да играе посредническа роля по палестинския въпрос

Юсеф Дорхом осъди бомбения атентат срещу болницата в Газа

20.10.2023 | 07:48 Редактор: Вяра Димова
Гърция може да играе посредническа роля по палестинския въпрос

"Като приятел както на Израел, така и на Палестина, Гърция може да играе много важна посредническа роля", каза палестинският посланик в Гърция Юсеф Дорхом на брифинг за пресата, проведен в посолството, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Гърция винаги е поддържала балансирана позиция в международните отношения и ние очакваме нейната положителна роля", добави той и посочи, че Гърция "винаги е подкрепяла решението за две държави и правото на палестинския народ да създаде своя собствена независима държава на територията, определена през 1967 г., със столица в Източен Йерусалим".

Според Дорхом, Гърция исторически е подкрепяла международното право. Палестинският дипломат осъди бомбения атентат на болницата във вторник вечерта в Ивицата Газа и отбеляза, че след това съдбоносно събитие всички опити за мир са прекратени. Той също така отхвърли твърдението на Израел, че болницата е била ударена от рикоширала ракета, като каза, че въпросното видео, което Израел приписва на "Ал Джазира", по-късно е премахнато от всички официални израелски акаунти след разследване на New York Times.

На въпрос дали смята "Хамас" за терористична организация, посланикът отговори, че единственият легитимен представител на палестинския народ е Организацията за освобождение на Палестина, а ООП е изцяло обвързана от всички международни споразумения и международното право.

"Нашият компас беше и винаги ще бъде Йерусалим, вечната столица на палестинския народ и палестинската държава; нашият народ, който никога не е спирал да се бори за естественото си право на независимост, свобода и живот. Ние изпращаме сигнал до целия свят, че престъпната терористична окупация ще приключи", каза още  посланикът.