Мигрантите в Гърция се разбунтуваха заради Газа, има опасност от терористични атаки

Петима са арестувани по време на пропалестински протест пред бежанска сграда на остров Самос 

19.10.2023 | 11:33 Редактор: Тодор Петров
Мигрантите в Гърция се разбунтуваха заради Газа, има опасност от терористични атаки

Гръцката полиция арестува петима души в затворнически лагер за мигранти на остров Самос вечерта на 18 октомври, след като голяма група мигранти и бежанци се събраха пред лагера, за да протестират срещу атака срещу болница в Ивицата Газа, при която загинаха над 500 души.

Около 700 души, предимно палестинци и сирийци, протестираха в лагера. Няколко души от различни клонове вдигаха лозунги в полза на Палестина и срещу Израел, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Полицейски дрон беше използван за координиране на операцията по връщането на протестиращите по домовете им. Първоначално бяха задържани седем протестиращи, за петима от тях задържанията завършиха с арести. Арестуваните са хвърляли камъни по полицията и са подтиквали други чужденци да участват в атаките. Срещу тях са повдигнати обвинения за подбуждане към насилие, нарушаване на обществения ред и насилие над служители.

Снощи палестински и сирийски бежанци в различни бежански лагери в Гърция се разбунтуваха и протестираха срещу Израел в подкрепа на терористите от "Хамас". Мигрански лагери, разположена  на остров Самос, в момента приютява 4500 мигранти.

Припомняме, че вечерта в четвъртък, 12 октомври, безредици имаше и на остров Лерос, когато 123 имигранти от сирийски и палестински произход напуснаха центъра за настаняване с молба да бъдат прехвърлени в Атина. Силите на полицията и бреговата охрана бяха незабавно мобилизирани, в резултат на което 121 бяха върнати обратно в сградата и властите извършиха малък брой арести.

Малка група хора успяха да се качат на кораб за пристанище Пирея. В резултат на това трима мигранти, качили се на самолет, се оказват без документи и с фалшиви бордни карти и са арестувани. След този инцидент беше решено временно да се спре възможността жителите на Лерос да напуснат мигрантската структура.

Следвайки събитията в Близкия изток, гръцката национална разузнавателна служба и отделът за борба с тероризма непрекъснато наблюдават и събират информация за лица, представляващи интерес, както в жилищните райони, така и в така наречените горещи точки, където живеят мигранти от Близкия изток.

Отряди на полицията за борба с безредиците (MAT) са разположени на островите Кос, Лерос и Самос в Егейско море. Под повишено наблюдение са граници, летища и мигрантски центрове.

Гърция повиши мерките за сигурност заради опасения от възможен терористичен акт. По-висока е степента на готовност на тайните служби, а националната разузнавателна служба внимателно следи за възможни радикални и екстремистки действия.

Снимка: БГНЕС