Код "червено": Гърция под тревога заради нов мигрантски поток от Близкия изток

От няколко дни се дават заповеди за засилване на контрола

15.10.2023 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова
Код

Ескалацията на войната в Близкия изток поражда основателни опасения от взрив на миграционните потоци в южната ни съседка. Събитията на военния фронт в Близкия изток предизвикват загриженост и тревога в полицията и Националната служба за сигурност, тъй като всичко сочи, че е неизбежно по-нататъшно увеличаване на миграционните потоци. И то в момент, когато острови като Лесбос и Самос вече са на "червено".

Задушевните условия на пунктовете за влизане и регистрация на бежанци и мигранти затрудняват извършването на проверки за установяване на евентуални заподозрени в тероризъм лица. В Службата за борба с тероризма е обявена тревога и от няколко дни се дават заповеди за засилване на контрола (чрез международни бази данни за терористи), информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Властите са запознати със ситуацията и знаят, че има голям брой неидентифицирани мигранти. Проблемът не е в тези, които не са идентифицирани по процедурни причини (т.е. чакат реда си) и се намират в местата за настаняване, а в тези, които може да са напуснали входните пунктове, например островите или Еврос, без да бъдат регистрирани.

На остров Лесбос, където през последните месеци се наблюдава "експлозия" на миграционните потоци, понастоящем има поне 1000 мигранти, които не са идентифицирани. Това са мигранти, които се намират в миграционните лагери и чакат да бъдат регистрирани. Големият брой неидентифицирани мигранти е показателен за трудната ситуация и риска някой да изчезне, без да бъде регистриран.

Снимка: БГНЕС