Тагарев: Очакваният мигрантски поток няма да ни попречи за Шенген, укрепихме границата

"НАТО изрази цялостна политическа подкрепа на Държавата Израел", заяви министърът на отбраната

14.10.2023 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Тагарев: Очакваният мигрантски поток няма да ни попречи за Шенген, укрепихме границата

По отношение на нашата граница вече изпратихме над 50 военнослужещи. Това е в допълнение на 300-та военнослужещи, които вече имахме. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Заедно с президента Румен Радев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, той участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили" от випуск 2023 - "Васил Левски" на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" във Военномедицинската академия в София.

"Армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, ще изпратим и още", заяви Тагарев.

Според него очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген: "Мисля, че всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ще направим всичко възможно да я гарантираме."

Попитан за срещата с колегите му преди няколко дни във връзка с възможността НАТО да окаже съдействие на Израел, Тагарев каза: "НАТО изрази цялостна политическа подкрепа на Държавата Израел, която беше обект на ужасяващ терористичен акт и действия въобще, но НАТО като цяло не предвижда, не планира операция в този регион. Отделни страни обаче вече изразиха намерение да помогнат на Израел да гарантира своята сигурност".

"Намерението на Израел е много ясно и категорично, че те ще проведат такава сухопътна операция", коментира той по отношение на случващото се в близкоизточната държава, цитиран от БТА.

По думите му операцията е свързана със своите рискове и населението на Газа е предупредено да се евакуира: "Ще видим какво ще се случи".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR