ЕС предупреди: Войната между Израел и "Хамас" може да доведе до проблеми за Европа

Конфликтът може да доведе до рязко увеличаване на броя на бежанците

14.10.2023 | 10:47 Редактор: Искра Ангелова
ЕС предупреди: Войната между Израел и

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да доведе до рязко увеличаване на броя на бежанците, насочващи се към Европа, като по този начин се повишава рискът от засилване на антимигрантските сили, задълбочаване на разделението и разпалване на напрежението между поддръжниците на Израел и тези на палестинците, предаде Асошиейтед прес.

"Вижте, ако има повече трудности на регионално ниво, веднага ще имаме огромни трудности на европейска почва заради бежанците", заяви председателят на Европейския съвет.

"И знаем как това може да бъде използвано от някои политически сили в ЕС, за да бъдат подхранвани някои противоречия и за да има повече разделения в ЕС", каза Мишел, като изтъкна, че това може да увеличи поляризацията по един от най-спорните въпроси в много европейски страни.

"Знаем, че в нашите общества също има различни чувства и емоции сред нашите граждани", каза още Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Най-скорошните данни на ЕС, които датират от миналия месец, показват, че досега през годината в Европейския съюз са пристигнали 194 269 незаконни мигранти. В ЕС има сериозно разделение по въпроса как да се постъпва с новопристигналите.

Част от страните, членуващи в блока, подкрепят инициативите на Брюксел, насочени към разпределяне на мигрантите между страните членки. Други страни от ЕС, като например Унгария и Полша, са против споделената отговорност за мигрантите.

Снимка: БГНЕС