Още загинали украинци след ударите на "Хамас", израелската полиция нападна журналисти

Украйна издирва още 9 души

14.10.2023 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Още загинали украинци след ударите на

Броят на украинските граждани, загинали при нападението на "Хамас" срещу Израел през уикенда, нарасна на 11 души, съобщи говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко пред Интерфакс. Николенко също така заяви, че все още има девет изчезнали украински граждани.

А група журналисти на Би Би Си, които отразяват войната, са били държани под прицел и нападнати от израелската полиция в Тел Авив, съобщават от телевизията. Обезпокоителният инцидент е станал, когато екипът от трима журналисти е пътувал към хотела си с автомобил, "ясно обозначен като медиен", съобщи британската новинарска мрежа.

Би Би Си съобщи, че по време на спирането екипът е бил "измъкнат от автомобила", претърсен и притиснат до стена. Един от журналистите на Би Би Си заяви, че когато се опитал да заснеме инцидента, служител на реда хвърлил телефона му на земята.

"Журналистите трябва да могат свободно да отразяват конфликта в Израел и Газа", заяви говорител на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Инцидентът става в момент, когато Израел е изправен пред въпроси след артилерийския обстрел на Южен Ливан, при който загина видеооператорът на Ройтерс Исам Абдала и бяха ранени шестима други журналисти.

В този случай журналистите са били облечени с якета, които ги идентифицират като представители на пресата. Израелските сили за отбрана признаха, че са обстрелвали Ливан с артилерия, но не отговориха на допълнителни въпроси, свързани конкретно с жертвите.

Снимка: БГНЕС