Израел отхвърля част от предложенията на "Хамас" за освобождаване на заложниците

Планът на ислямисткото движение включва три етапа

07.02.2024 | 15:42 Редактор: Деси Николова
Израел отхвърля част от предложенията на

Високопоставен представител на Израел отхвърли някои от предложенията на ислямисткото движение "Хамас" за постигането на сделка за освобождаване на заложниците. По-рано палестинската групировка предложи план за спиране на огъня в Ивицата Газа за срок от четири месеца и половина, който в крайна сметка да доведе до приключване на войната.

Според цитирания от агенция Ройтерс израелски високопоставен служител някои от исканията на "Хамас" за сделка за освобождаване на пленените заложници не могат да бъдат изпълнени.

От информацията, разпространена от израелския "Канал 13", става ясно, че властите в Израел ще обсъдят дали да отхвърлят предложението на "Хамас" директно или ще поискат алтернативни условия.

Планът на "Хамас", включващ три етапа, бе представен от чрез катарски и египетски посредници. В него се предвижда размяна на израелските заложници за 1500 палестински затворници, информира БНР.

Предложението предвижда три фази на примирие, всяка от по 45 дни. То идва в отговор на план, предложен от Израел преди две седмици за шестседмично прекратяване на военните действия и поетапно освобождаване на приблизително 130 израелци, които все още са държани за заложници в Газа, в замяна на палестински затворници.

Снимка: БГНЕС