Край на дипломацията с "Хизбула": Израел е готов да открие фронт в Южен Ливан

САЩ с предупреждение към Тел Авив

06.02.2024 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
Край на дипломацията с

Министърът на външните работи на Израел предупреди, че времето за намиране на дипломатическо решение на проблема с присъствието на бойци на "Хизбула" по северната граница на страната с Ливан изтича.

"Хизбула", шиитска бойна групировка, подкрепяна от Иран, и израелските сили си разменят огън почти ежедневно, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас". Въпреки че при тези сблъсъци загинаха десетки хора и почти 100 000 израелци и хиляди ливанци бяха принудени да евакуират домовете си, нито една от страните не е увеличила операциите си.

Израел обаче заяви, че е готов да открие още един фронт с военна атака в Южен Ливан, ако "Хизбула" не се оттегли на около 20 мили (32 км) от границата, съгласно условията на отдавнашна резолюция на ООН.

"Израел ще предприеме военни действия, за да върне евакуираните граждани по домовете им", ако "Хамас" не се съобрази с резолюцията, известна като 1701, заяви външният министър Израел Кац пред френския си колега Стефан Сежурн в понеделник в Ерусалим.

Израелските генерали и министри са убедени, че ще спечелят война на два фронта срещу "Хизбула" и "Хамас". Американски служители ги предупреждават за огромното напрежение, което подобен сценарий би оказал върху ресурсите и икономиката на страната, като някои от тях го определят като кошмарен сценарий за Израел.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС